Det är gott att kunna nöja sig

”Nöj dig inte med lagom. Nöj dig med mer” eller ”Det sägs att du ska nöja dig” – ja, så lyder några strofer ur en reklamkampanj från en stor teleoperatör som synts ett bra tag nu. Det här är ord som på något vis får min hjärna att vilja protestera. Det är budskapet som om och om pumpas ut till oss från reklam och media – att vi aldrig, aldrig ska nöja oss. Att vi alltid måste sträva mot något bättre. Att vi aldrig får stanna och känna att ”just nu behöver jag inte gå varken till höger eller vänster, jag har det bra där jag är”.

Vi uppmanas att uppgradera våra mobiler till nya, vi ska köpa nya kläder och till och med nya kroppar (antingen genom plastikkirurgi eller genom dyra gymkort). Det ska inhandlas nya soffkuddar till hösten och ljusa gardiner till våren. För det första är det ett konsumtionsbegrepp som inte är hållbart miljömässigt och för det andra är det för väldigt många människor inte ekonomiskt hållbart heller. Om en knappt har pengar till att äta sig mätt (jo, det finns människor som har har det så fattigt i Sverige) så är inte ny köksutrustning det man prioriterar, det är mat till den befintliga köksutrustningen.

Egen bild
Egen bild

Men det är inte bara konsumtionsuppmaningen som stör mig. Det som gör mig mer illa till mods är nog budskapet om att vi inte får stå fast där vi är. I våras recenserade jag boken ”Stå fast” och blev glad över att finna en motvikt till alla anmaningar att utvecklas och förändras.

Jag gillar Instagram och har ett konto knutet till min jobbroll. Men precis som i alla annan media nås vi förstås av samma uppmaningar att inte nöja oss även där. Titt som tätt dyker små citat upp, som jag antar är menade att peppa självkänslan, i stil med ”You did’t wake up this morning to be medioker”. Det gör mig personligen faktiskt inget alls gott för självkänslan. Jag vill tvärtom hylla det mediokra, lyfta det medelmåttiga och prisa det genomsnittliga. När jag tillfrisknade från mina ätstörningar hade jag hjälp av en helt underbar dietist som ofta pratar om ordet lagom. Att hitta tillbaka till ordet lagom i mat och ätande; att lite lagom av det mesta får oss att må bra. Jag vill hävda att vi det inte vore så dumt att ha lagom som motto i livet generellt. Tvärtom vad alla coacher, självhjälpsböcker och tidningsrubriker vill säga oss tycker jag att vi har rätt att få vara lagom utan att behöva skämmas för att vi inte strävar mot något bättre.

Vi är många som är drivna av prestation och jag tänker att vi behöver höra att det är ok att inte alltid försöka uppnå högre betyg, mer kunnande eller ett finare hem. Det är faktiskt till och med ok att nöja sig med det självförtroende och den självkänsla vi har välsignats med (även om det kanske låter provocerande). För även om det kan vara ett lidande att inte ha en positiv självbild tror jag att det kan bli en prestation i sig att försöka förbättra även sådana inre kvaliteter. Om vi istället ”bara” nöjer oss med lagom kanske vi tillslut inser att det räcker gott nog. Det är en frihet att få luta sig tillbaka och säga att: ”Tack, men nej tack, jag är nöjd” Eller tänka ”Jo, jag är kanske inte är någon stjärna, toppidrottare eller esset i klassen, jag är medelmåttig och det räcker”.

För precis som Johanna skrev i slutet av sitt senaste inlägg : varför ska vi alltid vara på en resa? Kanske skulle vi skapa en ny hashtag som motvikt till den där #minresa ? Varför inte kort och gott #nöjd eller kanske #jagvågarnöjamig ?

Visste du förresten att det är det som kallas domsöndagen i kyrkan idag (20/11), det är kyrkoårets sista dag. En dag som många äldre jag träffar har upplevt att prästen predikat om att omvända sig, förbättra sig och hitta nya levnadssätt.  Numera är det inte alls ett sådant budskap kyrkan vill förmedla. Istället är det nåden och glädjen till livet, därför känns det kanske lite extra skönt för mig att skriva en text om det rakt motsatta just idag.

PS: Jag vet att många är i behov av hjälp för att få bukt med dålig självbild och självkänsla när den leder till destruktiva handlingar och jag tänker inte argumentera med den biten. Det är den mer slentrianmässiga uppmaningen mot gemene hen att ständigt jobba på sitt självförtroende eller självbild i media jag vänder mot mig.

2 Comments

  1. Jag kan inte hjälpa annat än att bli förvirrad av ”nöj dig inte med lagom, nöj dig med mer”! Hur ska jag veta om jag är nöjd om jag inte får definiera det som lagom? Jag vet inte hur det är för andra, men för mig är nöjd synonymt med lagom. Lagom som i före ”för bra för att vara sant”.
    Någonstans är lagom ett ord som är bra. Då det är lagom så är det inte överdriver och inte underskrivet, utan bra på flera sätt. Lagom får helt enkelt utgöra balansen som får mig att må bra och därför vill jag inte nöja mig med mer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *