När även de så kallade seriösa tummar på seriositeten…

Januari – bantningsindustrin väller över oss med sina budskap om att vi bör förändra och förminska våra kroppar. Jag räknar reklamen från viktminskningsföretag och gym i tunnelbanan och får ihop till 5 st i vagnen jag färdas i. När jag i väntan på bussen går in på Pressbyrån för att kanske köpa mig något glansigt och helt onödigt tidsfördrivande magasin möts jag nästan enkom av rubriker som talar om hur vi kan bränna fett, följa dieter eller trimma våra kroppar på något vis. Det finns överallt och det är nästan omöjligt att vända sig i en riktning som inte följer januaritrendens diet/bantningslov.

Ja, om en inte vänder sig hit till Livskick förstås. För vi skriver ju motreaktioner här ofta. Livskick vill inspirera till hälsa, och vara ett alternativ till livsstilsmagasin som skriver om hälsa utifrån viktnedgång och forma kroppen.  Det kommer fortsättas göra så  här och kanske kan det kännas tjatigt att jag säger saker ni redan hört och som egentligen inte är något nytt men för mig känns det som det enda vettiga: att ryta ifrån med samma styrka jag upplever att motståndarkören ryter med! Och om en ska vara helt rättvis kommer ju inte motståndarkören med några nyheter heller. Om en bortser från att dieterna förändras lite när olika trender kommer och går så är deras budskap: ”viktnedgång = god hälsa”,detsamma år från år. Mitt budskap är att hälsa är något helt annat. Hälsa är helhet, hälsa är att må bra i sin kropp och kunna känna glädje i livets olika delar, att ha en meningsfull sysselsättning och människor vi trivs med i vår närhet. Hälsa är att ha ork och lust till allt det vardag och fest vill att vi ska uppleva.

Jag reflekterar egentligen inte längre över att ett gäng olika tidningar på Pressbyrån vill sälja oss ett ytlig budskap om hälsa. Inte heller höjer jag på ögonbrynen över att det görs reklam för diverse bantningsprodukter och gym varhelst jag går och allra minst inte i januari eller inför sommarsäsongen. Men jag förvånas fortfarande, och jag vet inte om det är naivt eller bra, när även de tidningar som jag ser som seriösa vill sälja oss samma budskap. När till och med tidningar som DN och SVD vill locka oss med ord som ”enkla förändringar som ger lägre vikt och bättre hälsa” eller skriver stora ensidesartiklar med rubriken ”Bara smala bör äta mellanmål” då blir jag både less och förbannad. För även om artikeln handlar om något seriöst som diabetesforskning så är rubriken dumt satt i mina ögon. Ord och fraser kopplas blixtsnabbt till varandra och utan att vi vill eller reflekterar över det tänker våra hjärnor per automatik att smalhet och låg vikt är förknippat med god hälsa. Det går att motverka det tankebanorna. Det finns massor med forskning som säger att just smalhet inte är en garant för att hälsan ska vara god, det är andra valörer som påverkar. Jag menar förstås inte att det är fel att vara smal och en inte kan ha god hälsa när en är det. Men jag vill skrika ut att det inte är det som gäller för alla och god hälsa är så mycket mer än hur våra kroppar ser ut. Önskar jag fortsättningsvis ska kunna se några tidningar som seriösa och att de inte släpper in sånt här i sin vokabulär utan istället ger mångfaldens hälsa ett ansikte.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *