Onödig alkoholromantik

 

Foto Pixabay

Jag hör till dem som tror att en stor del av befolkningen absolut klarar att dricka ett gott rödvin då och då utan att utveckla ett destruktivt beteende. Jag har inget emot att de som vill och tycker det är trevligt träffas på baren för en ”after work”. Att under måttliga förhållanden umgås kring alkohol är en del av livet för många och ska inte skuld- eller skambeläggas i onödan. Men däremot har jag sett så många avigsidor av ett destruktivt och riskfyllt drickande att jag rynkar på näsan när alkohol romantiseras kring och oreflekterat framställs som enbart positivt.

Jag var och såg filmen ”Badrock” härom dagen och det är på många sätt en fantastiskt fin film, fylld av mänskliga möten, öppenhet, värme och omtänksamhet. Förutom skön musik från Badrocks många konserter genom åren bjuds en som tittare in bakom kulisserna där ett skapande i dialog visas. Björn Skifs och alla andra artister ger en bild av en gemenskap som verkat svår att återskapa på andra ställen i artistbranchen. Jag blev verkligen genuint glad och rörd av filmen. Det som dock gör mig rätt ledsen är att det i festandet och skrattandet bjuds på mängder av alkohol. Någon beställer in 100 stora starka och dessa ska förstås drickas upp. Det ”shotas” hej vilt. Det dricks drinkar på samma vis som de gamla ”fluortanterna” instruerade i sköljning i klassrummen på 80-talet och en läkarmottagning med sin egen medicin (sprit) figurerar. Ett för mig oreflekterat sätt att se på och hantera alkohol. En kultur som speglar att det är på detta vis vi festar och släpper loss. På något vis blir alkoholen synonym med festen och det roliga. Med tanke på de skador som alkohol kan orsaka i allt från missbruk, förstörda relationer, våld och ingång till tyngre droger skulle jag önska att den mediala bilden av alkohol nyanserades. Alkohol används ibland tyvärr inte bara som något gott att dricka utan som ångestreducerare och som ett medel för att orka med sig själv och sitt liv. Inom artist- och musikbranchen med den ganska hårda mediala granskning det innebär att stå i rampljuset är det ingen hemlighet att många helt enkelt inte klarar att dricka på ett sunt sätt.

Filmen Badrock är långt ifrån ensam om att förmedla en oproblematisk bild av alkohol. I alla fall tidigare hade ett morgon-tv-program återkommande champagnefrukostar.  Tidningar och media ger oss otaliga tips på fredagsvin att mysa med och akoholreklamen duggar tätt. Jo det finns varningstexter men de känns rätt verkningslösa i sammanhangen.

Skulle så gärna se lite mer tips på alkoholfria alternativ som omväxling och generellt ett annat förhållningssätt till hur det pratas om alkohol och drickande. För det kan som sagt absolut vara trevligt med någon alkoholhaltig dryck nån gång då och då för den som kan hantera det men en mer nyanserad bild skulle spegla verkligheten bättre.

6 Comments

 1. Bengt Carlsson

  Håller med dig. Det verkar som alkohol är ”lagligt å ofarligt ” på ett sätt. Man kan undra när alkohol blir förbjuden som rökning. Bara en tanke.

  1. Ja Bengt, skulle alkohol introduceras idag skulle den kanske inte vara tillåten på samma sätt. Nu finns det ju i och för sig åldersgräns idag och jag tycker mig se tendensen att allt fler yngre inte väljer alkohol (men kanske nätdroger) som är lätta att bära med sig o få tag på men att prova alkohol först gör det lättare att prova annat sen. Och många medelålders och vuxnas inställning och beteende till alkohol är ändå denna lite glättiga oproblematiska och det i sig tycker jag är problematiskt.

 2. Petra

  Jag håller helt med dig i detta Åsa, om att det tenderas att romantiseras kring alkohol på ett oproblematiskt och rentav ohälsosamt vis. Utelämnandet av baksidan, skuggsidorna med denna romantisering, är att välja att bara se en sida av myntet, att blunda för att konsekvenserna av alkohol. Så viktigt att belysa detta, så tack!

  Kram, Petra

  1. Tack Petra! Ja, det är tråkigt att de här skuggsidorna som sagt ofta kommer i skymundan. Det blir lite antingen eller kan jag tycka… antingen stora reportage om alkoholmissbruk och hur svårt och tufft det är och vad det för med sig i konsekvenser och lidande och antingen stora reportage om bästa påskölen, fredagsdrickat, champagnefester och stim och stoj på fest. Tyvärr är ju verkligheten sådan att de flesta alkoholister faktiskt finns i vår vardag… på våra hemmafester, på arbetsplatsen och på fredagsölen. Tack för dina ord och kram tillbaka! /Åsa

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *