Bakblogglista (med något ytterst litet matinslag)

Blev så glad över Johannas peppiga blogglista om mat- och bak – det behövs mer glada inlägg om det vi äter så jag snodde helt enkelt listan jag med. Fast jag lagar väldigt lite mat – ”Dafgård”s är en sann vän nej 🙂  (Nej, det är inte ett dugg farligt att äta färdigrätter då och då) så därför blev det mest en baklista för min del eftersom bakning är ren och sann avkoppling för mig där jag verkligen kan drömma mig bort till en annan värld.

 

  1. Vilket är det mest lyckade receptet som du testat?

    Jag skulle helt klart säga den här focaccian. Den blir aldrig fel, går att variera hur mycket som helst och är ett gott inslag på allt från bufféer, som sopptillbehör, istället för det vanliga brödet till burgaren eller varför inte till lyxfrukost? Har även gjort den med saffran till jul och det blir suveränt.

2. Vilket recept har du misslyckats totalt med?

Oftast är det för att jag inte följer recept som jag misslyckas, jag är tyvärr inte så jätteduktig på att följa recept till punkt och pricka och jag experimenterar och lägger till, drar ifrån, ändrar lite som jag vill. Eller också försöker jag skapa något själv – då har jag nog misslyckats mest tror jag. Att försöka göra muffins med passionfruktyoghurt, ägg och mjöl blir faktiskt ingen höjdare – smakar mer som en väldigt misslyckad ugnspannakaka.

Min kära mormor har lämnat ett bondkaksrecept som jag använt många, många gånger – det blir suveräna, förutom den där gången då jag faktiskt inte vet vag glömde eller gjorde fel… kakorna flöt ut och blev som tunna chips på plåten, hårda och inte så där möra och fina som vanligt, vet inte om det var fel mängd mjöl men något tokigt hände i alla fall… Men receptet är toppen, det gäller bara att göra det korrekt 🙂

Mojans bondkakor

För flera år sedan var jag vegetarian och gav mig på att göra ”vegetarisk julskinka” på kålrot – det var bland det allra mest misslyckade jag gjort – ingen i sällskapet tyckte att det var gott… Nu har jag hört många som tycker om griljerad kålrot men jag tänker inte prova igen 🙂

3. Har du skapat några egna recept?

Som sagt – jag skapar hela tiden lite eget, och ibland helt eget från starten. Har gjort många egna varianter på bullar genom åren om det nu räknas som eget recept. Kom på 6:e plats i någon bulltävling för flera år sedan med ett recept på kalljästa äppelgifflar och i julas knåpade jag ihop nedanstånde pepparkaksbullar med vit choklad och lingon – mumma!

4. Finns det några moment som du aldrig bryr dig om i recept?

När jag bakar bröd och bullar väger eller mäter jag mjölet extremt sällan, jag går istället på känslan hur degen känns i händerna om det behövs mer eller inte. Ibland är känslan i händerna helt rätt och brödet blir perfekt – ibland överskattar jag min förmåga och glömmer bort att jag inte är Magnus Johansson och brödet blir hårt som skosulor, torrt och trist för att jag haft i en aning för mycket.

När jag lagar mat är det också sällan jag mäter upp småmängder som matskedar och teskedar oavsett vad det är som ska i – jag duttar i lite av det ena och andra helt enkelt.

5. Vad bakar du helst till en vanlig fika?

Vad bakar jag helst? Det mesta! Någon form av grottor blir det dock rätt ofta här hemma om det kommer fikagäster med kort varsel, de går görfort att göra och jag kan receptet utantill. Sen går det att variera dem också väldigt bra – kanelgrottor med lingon, hallongrottor, blåbärsgrottor, chokladgrottor med aprikos, saffransgrottor med hjortron, mintchokladgrottor, kaffegrottor med dumle… ja som sagt kan bli en del grottor. Överhuvudtaget gillar jag att bjuda på småkakor när det ska fikas. Något väldigt underskattat till fikabröd är annars kubbar – hemgjorda kubbar går inte av för hackor… men en får akta sig när ugnsluckan ska öppnas för ångan från hjorthornssaltet (som jag trodde hette hjortronsalt fram till för bara några år sedan…) är inte angenämt att få i ögonen.

6. Vilken maträtt bjuder du helst på om du vill imponera på någon?

Jag tror inte att jag försöker imponera på någon med maträtter men jag bjuder gärna på soppa – för soppor kan en servera hembakt bröd till 🙂 Det blir ofta enkla tomatsoppor eller broccolisoppor och så lägger jag mer krut på brödet som kan bli allt från ”pinnbröd” på grillen till fyllda gifflar, pizzabullar eller kanske hembakt rostbröd.

7. Var förvarar du dina recept?

I huvudet för det mesta – men också i en väldigt gammal och ful pärm där de mest använda receptet printas ut och sätts in. Annars förvaras de lite här och var, utrivna sidor ur tidningar hamnar i kökslådor eller mellan boksidor. Rätt ofta bortglömda tyvärr.

8. Vilket recept är du nyfiken på att testa?

Jag vill gärna baka mer surdegsbröd igen, jag gjorde det ett tag men nu var det länge sedan. En kurs i surdegsbakning står högt på önskelistan framöver.

9. Hur/var hittar du inspiration till din matlagning?

Jag har förstås väldigt många bakböcker och jag prenumererar på tidningen ”Hembakat” och därifrån hämtar jag gärna inspiration men sen går mitt huvud på högvarv och funderar ihop smakkombinationer som skulle kunna fungera. Jag ser något någon annan bakat och tänker att det vore gott om jag gjorde så och så också. Så är bakprogram väldigt skoj. Hela England slår nog svenska varianten för mig eftersom jag dels får lyssna på härlig engelska och dessutom se en massa udda bakverk som inte så ofta görs här hemma.

När jag lagar mat googlar jag nog mest på nätet eller använder en tilltufsad  ”Hemkunskapsbok” från högstadiet…

10. Om du fick ge ett mat- eller bakningstips..?

Att våga prova gå utanför receptet skulle jag nog säga. Att våga misslyckas. Det är lite som i vanliga livet – det är inte så farligt att göra fel, det värsta som kan hända är att en får slänga kakorna eller det lagade men oftast går det faktiskt att äta ändå. Misslyckade kakor kan bli lyxig müslicrunch eller dammsugarfyllning, torrt bröd går att göra ströbröd på och dessutom kan en god ost väga upp ganska mycket för tråkigt bröd. Mat som inte blir helt som ska brukar också gå att rädda med lite extra kryddor vid bordet. Det är roligare att ”gå bananas” än att följa receptet helt och håller tycker jag och dessutom släpper det loss kreativiteten – den tror jag de flesta av oss behöver använda. Något som kanske egentligen inte är att gå utanför receptet men i alla fall lite utanför formatet är när jag för några år sedan hade som projekt att göra minkakor – ”7 sorters kakor” som får plats i en hand – det var så roligt och visst var det några kakor som fick finslipas på vägen. De första havreflarnen i storlek av en tumnagel blev inte helt bra men det gjorde inte så mycket – som sagt är lyxmüsli inte helt fel 🙂

7 sorters kakor i miniformat

3 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *