Sommarlista på annat vis

Bild från www.pexels.com

Jag brukar jobba juni och juli om det går bra ihop med kollegors ledighet. Allra helst är jag ledig slutet av augusti/början av september. Jag tycker ofta att det går att få ut mycket av sommarens goda även om jag jobbar. Kvällar och helger funkar fint att att få ut sommarkänsla på också så första delen av sommaren brukar spenderas på jobbet. I år känns det rätt underligt att inte vara där. De senaste åren har vi bjudit in till ett gemensamt midsommarfirande på jobbet. Den som kanske inte vill fira med familj och släkt, känner sig ensam, vill fira alkoholfritt eller bara vill ta med lilla familjen har kunnat komma dit istället för till parken. Det har kommit ca 60 personer som ätit silltallrik och jordgubbstårta och det har varit uppskattat. Precis som våra gemensamma julaftonsfiranden samlar denna dag många olika sorters människor och det märks att det är uppskattat – det behövs den här platsen. Jag har också behövt det.

I mitt jobb är det tydligt hur sommaren faktiskt kan vara en period som gör att den psykiska ohälsan ökar i många åldrar. Så många mötesplatser och gemenskapsträffar stänger ner. Även i kyrkan gör vi sommaruppehåll på många träffar och alla dem som kommer till tisdagssoppa, onsdagshäng eller fredagsöppet får ett stort hål att fylla. Visst vet du också hur det känns? Först är det kanske rätt skönt att inte ha så mycket att göra, att bara bekymmerslöst kunna hänga på en strand, läsa en bok eller bara vara. Men efter tag blir det för de flesta  lite trist och enahanda och speciellt om du inte har någon att dela de där bekymmerslösa stunderna med. Tankarna börjar gå, funderingarna mal i huvudet och oron kanske stiger.

Den som är ensam blir ännu mer ensam på sommaren  och den som har det kärvt med pengar upplever ofta att sommaren är en extra tung period. De som har familj och vänner hänger på landstället och åker på semester, det äts glass och på restaurang lite oftare än vanligt för många. En ska absolut inte ha dåligt samvete för att en åker iväg och umgås med sin familj, firar semester och äter ute – det behövs ju och får oss att må bra – livskvalitet.

Jag skulle dock vilja göra en drömönskelista för hur sommaren skulle kunna se ut i de allra bästa av scenarion för den som inte uppskattar att livet plötsligt blir ganska tomt och som inte har ekonomi att göra precis som den vill.

1) Att gratistidningar som Metro inte gjorde sommaruppehåll. Ja, d låter kanske fånigt, men jag vet många som har som rutin att få hämta en tidning till både sig själv och grannen. Det blir en utflykt och något litet meningsfullt ”uppdrag”. Något att läsa och fästa irrande tankar på en stund.

2) Att alla mötesplatser för personer med psykisk ohälsa, äldre, den som känner sig ensam (eller vem som helst egentligen) ökade sina öppettider istället för att minska dom. Att ha någonstans att gå och få ta en fika, hänga i sällskap av andra gör stor skillnad mot att brottas med monstrena i huvudet hemma på egen hand.

3) Att alla äldreboenden hade ekonomi att anställa massor av sommarungdomar för att dels ge ungdomar med skral kassa en möjlighet att tjäna lite egna pengar men också få göra något meningsfullt och som samtidigt ger de äldre en roligare och mer livfull vardag. Umgänge över generationer är utvecklande för alla inblandade.

4) Att barnbidraget var lite större på sommaren så att den förälder som annars inte har en krona över efter ett räkningarna är betalda skulle ha möjlighet att bjuda sina barn på glass och bio eller kanske Gröna Lund nån gång så att de barnen slipper känna avståndet till klasskompisarna som ätit glass varje dag och dessutom åkt på semester.

5) Att fler ”kollon” för vuxna skulle finnas. Stadsmissionen har äldrekollo i Stockholm. En del församlingar har familjeläger. Det är alltid fullt och väldigt uppskattat.

6) Att vi alla kom ihåg att se varandra såväl sommar som andra årstider. Bjuda in nån en inte känner till sommarstugan kanske inte är någon bra idé för de flesta av oss men att komma ihåg den ensamma kusinen. Och om en har råd bjuda grannbarnen på glass. Hälsa på gammelmoster på äldreboendet även om det är sommar och mycket ska hinnas med. Det är de små sakerna som oftast betyder mest,  i alla fall tror jag det.

Så ser min lite drömska sommarönskelista ut och jag håller tummarna för att i alla fall någon av punkterna blir uppfylld.

2 Comments

  1. Mia

    Fint skrivet Åsa! Kan inte annat än att bara instämma! Samhället är mycket uppbyggt på tvåsamhet också, det borde vi bli bättre på att skapa alternativ till. Jag menar mötesplatser för ensamma, det som du är inne på. ❤️

    1. Tack Mia! Ja tänk att den där tvåsamheten alltid är norm. När en ska ha ledigt, semestra och leva vardag räknas d ofta med att en är två eller familj, det är både konstigt och dumt. Mötesplatser för ensamma behövs och en norm som utgår från individer inte förväntningar och fördomar om hur en tror att något ska vara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *