Är det verkligen så svårt att prata med varandra?

Bild från pixabay

Sedan jag fick barn prenumererar jag på en föräldratidning och i ett mailutskick från tidningen gjordes det reklam för en app från en bilfrima som har hittat på en app för att familjer lättare ska kunna prata ut med varandra om det som är svårt att få tid till i vardagen och därmed få familjer att komma närmare varandra genom organiserade samtal i bilen. Först trodde jag att det var ett försenat aprilskämt men det visade sig förstås inte vara det. Med appen bjuds samtliga familjemedlemmar in till ett samtal via sms och så registrerar alla de olika ämnen en vill prata om. Appen räknar ut hur lång tid varje person får under resan. När tiden börjar ta slut ser appen till att alla har fått vara med och prata om sina ämnen. Efter varje ämne kan familjen prata om hur samtalet gick. Sen reflekteras det och sätts betyg för hur det kändes att prata ut.

Jag tänker inte döma någon som vill använda den här appen, jag tänker att allt som får en familj att prata bättre med varandra är bra men jag undrar varför det ska behövas och om det verkligen behövs? Varför är det så svårt att ta upp det som skaver i vardagen, varför behöver vi en bilresa och exakt uträknad tid för att klara av det? Och varför detta ständiga betygsättande? Jag undrar varför det är så svårt att lyssna till varandra här och nu när en möts efter arbets- och förskoledagar? Vad hindrar att barnen får prata till punkt och göra sin röst hörd kring middagsbordet? Jag kanske har missat något som gör detta väldigt svårt eftersom jag ännu bara har en liten knodd på snart 11 veckor. Kanske dyker det upp hinder jag i dagsläget har svårt att förstå.

Jag önskar verkligen att jag kommer få till det där viktiga pratandet och lyssnandet i vardagen även framöver. Vår tanke i min lilla familj är att vi lägger ifrån oss våra mobiler en stund och hör och ser varandra. Jag hoppas att det ska kännas naturligt att när som helst ta upp allt mellan himmel och jord, både det som inte känns bra och det som varit roligt. Jag vet att det inte alltid är helt lätt. Jag jobbar med att prata med folk hela dagarna och ibland är det lättare på jobbet än hemma. Det sporrar mig bara mer att hela tiden försöka här och nu, att inte rygga för samtalen och vara öppen med tankar och funderingar. Men ok, behöver jag en app framöver för att få till det får jag väl vika mig för tekniken. Dock hoppas jag att jag inte ska behöva det utan att vi pratar i vardagen ändå.

2 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *