Sätt ord på känslorna!

    Egen bild

När det pratas psykisk hälsa är vi många som säger att det är så viktigt att låta känslorna finnas och inte stänga inne dem. En ska inte lägga locket på när ilskan kokar och inte sätta stopp för glädjen som spritter i kroppen. Låta känslorna finnas och just kännas i kroppen. Eller som Johanna skriver – känslor är inte farliga. Det hörs på ordet att känslorna känns i kroppen. Men många gånger kan det vara svårt att veta vad det är för känsla, eller ens att det är en känsla. Kanske uttrycks alla känslor som är negativa eller orsakar obehag som en ihopklumpad ångest. Kanske uttrycks känslorna inte alls eftersom en aldrig har fått lära sig att det jag upplever just nu är en känsla. Hur gör en då? Om en aldrig har fått lära sig vad känslor är och inte känna dem i kroppen?

De känslor som klassiskt brukar vara tabubelagda är ledsenhet och ilska/hat. Rädsla och skam är heller inte särskilt populärt att visa utåt medan det brukar vara mer acceptabelt att vara glad, intresserad eller förvånad när andra människor ser på. Avsmak är kanske inte någon positiv känsla men brukar å andra sidan inte vara så ”farlig” att ge uttryck för. Det här är de så kallade grundkänslorna och dessa känslor tror jag det flesta av oss känner till. Vi kanske inte vet exakt hur det de känns i kroppen när vi upplever dem men vi vet att dessa känslor existerar, vi har ord för dem.

Men alla andra känslor då, hur känns dem? Jag har länge saknat namn på känslor jag upplever. Språket har ibland upplevts lite futtigt och tamt för att sätta ord på just känslor. Det blev istället omskrivningar och långa beskrivningar när jag började känna och acceptera mina känslor.

Nu har jag hittat en i mitt tycke fantastisk bok som faktiskt sätter ord på många av de där känslorna. Det är föreningen MIND som har gett ut boken Ord inuti”. Det är ”ett lexikon med 150 nya ord för känslor, och början på ett samtal” (citat från deras hemsida). Jag kunde inte sluta läsa den när jag öppnade, nickade, kände igen mig och log över hur rätt en del kändes. Tror att många skulle ha nytta av att läsa den här boken och få nya ord på känslor en upplever. Jag ser fantastiska möjligheter för lärare och alla som arbetar med ungdomar att ge ungdomar en känslovokabulär. Vi behöver absolut känna känslor i våra kroppar men för att riktigt förstå dem behöver vi, tror jag, också kunna sätta ord på dem.

Smaka på ordet ”avbildsond” och fundera på vad det betyder? För mig sitter beskrivningen som en smäck för vilken känsla den är tänkt att illustrera och jag tror tyvärr att många av er som läser känner igen sig i känslan. ”Avbildsond – Känslan av att skygga för, och ogilla din egen reflektion” (citat ur boken). Förhoppningsvis är det också fler och fler som känner igen sig i känslan ”kroppsförstånd – känslan av att du äntligen trivs i din kropp” (citat ur boken).

Min uppmaning är att läsa den här boken. Har ni råd – köp den, pengarna går till en bra organisation (och nej, jag är inte sponsrad bara viss om att flera borde läsa boken).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *